Hoe u de juiste gloeilamp voor uw huis kiest

LED-lampen worden in Nederland elke dag populair vanwege de stijgende elektriciteitskosten. LED-lampen zijn niet alleen energiebesparend, maar ook milieuvriendelijk. In deze gids leggen we de belangrijke factoren uit bij het bepalen van de juiste LED-lamp zoals kleur, juiste wattage. Probeer onze LED-lampkiezer om de juiste LED-lamp te kiezen door eenvoudige vragen te beantwoorden zonder een koopgids te lezen.

Voordelen van LED-lampen ten opzichte van spaarlamp

 • Lange levensduur, voor normaal gebruik kan een LED-lamp gemakkelijk 5 tot 10 jaar oud worden.
 • Energie-efficiëntie, verbruikt heel minder elektriciteit, ten minste de helft van de elektriciteit.
 • Milieuvriendelijk, omdat er geen kwik wordt gebruikt voor in de lamp zoals CFL.
 • Lage warmteafvoer, gloeidraad is relatief koel en er wordt geen warmte rond de bol verspreid

 

Nadelen van led-lampen

Mensen kunnen zelfs verrassen om de titel te lezen, welke nadelen LED kan hebben. Ze zijn letterlijk heel weinig nadelen.

 • Duur. LED-lampen of -lampen zijn erg duur. LED-lampen kosten ongeveer 3 tot 5 keer extra in vergelijking met spaarlampen. Binnen enkele jaren kunnen we verwachten dat de kosten aanzienlijk kunnen dalen vanwege schaalvoordelen en druk van overheden.
 • Lage bundelhoeken. LED-licht is van nature unidirectioneel waardoor het moeilijker is om te gebruiken voor bredere ruimtes. Maar sinds kort gebruiken fabrikanten diffusers om het licht te verspreiden en perfect te maken.

 

Algemene termen en definities van LED-lampen

Wattage ingangsvermogen

Het is de maat voor input-elektriciteit die de lamp verbruikt. Meer stroomverbruik betekent meer elektriciteitsrekening. Natuurlijk is dit een van de belangrijkste redenen om over te schakelen naar CFL naar LED-lamp.

lumens

Lemens is de output, het is de maat voor de helderheid. Meer lumen betekent meer helderheid.

Lichtstroom

Het is een betere maat voor de helderheid, omdat het zelfs rekening houdt met de lichtverdeling. Wat als de lamp helderder is, maar het licht rond de lamp geconcentreerd is en het licht de hoeken van de kamer niet goed bereikt? De lichtstroom is niets anders dan de efficiëntie van het licht gezien de afstandswaarneming. Uit twee vergelijkbare lumenlampen met verschillende lichtstromen, bereikt de lamp met een hoge lichtstroom zeer goed de hoeken van de kamer.

Stralingshoek

Stralingshoek is een maat voor de breedte van de lichtverdeling, met andere woorden de hoek waaronder het licht wordt uitgezonden. Tafellampen vereisen een zeer minder stralingshoek, maar als u voor een kamer kiest, is een hogere stralingshoek een must, ten minste 80 – 100 graden stralingshoek is erg goed om te hebben. Van nature is LED-licht van rechte aard, om deze hogere stralingshoek te bereiken, begonnen fabrikanten diffusers te gebruiken om het licht naar bredere hoeken te verspreiden.

Kleurweergave-index

Color Rendering Index (CRI) is een maat voor de natuurlijke kleurweergave. Een lage CRI betekent dat een groene Mango eruit kan zien als roze mango. In een medium CRI-licht kan ‘Avocado groen’ op ‘Papegaaigroen’ lijken. Het beste CRI-lampje zorgt ervoor dat ‘Avocado groen’ eruitziet als ‘Avocado groen’ en ‘Parrot groen’ ziet eruit als ‘Parrot groen’. CRI is geschaald van 1 – 100 en de CRI-waarde van 80 voor LED-lamp is erg goed om te hebben.

 

CFL Watt naar LED Watt conversie

Dit is de meest voorkomende vraag die we krijgen van onze lezers. Ik gebruik een CFL-lamp van 10 watt, hoeveel watt LED-lamp moet ik gebruiken? We hebben hier uitgebreid onderzoek naar gedaan en hebben de CFL-watt vergeleken met LED-watt-vergelijkingstabellen.

CFL watt naar LED watt conversie grafiek Nederland

Hier is de eenvoudige conversietabel. Ter referentie hebben we de lichtstroom van LED’s en fluorescentielampen gegeven. Voor het gemak hebben we alleen Philips-lampen in Nederland overwogen. Onderstaande tabel geeft u een ruw idee over de conversie van TL naar LED-watt.

Type lamp Input Watts Uitgang lichtstroom
TL-lamp 5 watt 220
LED lamp 2,7 watt 230
TL-lamp 8 watt 400
LED lamp 4 watt 350
TL-lamp 14 watt 760
LED lamp 7 watt 625
TL-lamp 18 watt 1050
LED lamp 10,5 watt 1055
TL-lamp 23 watt 1350
LED lamp 14 watt 1400

Als u op zoek bent naar directe wattconversie, hier zijn we.

CFL-lamp Watt LED-lamp Watt
5 watt 2,7 watt
8 watt 4 watt
14 watt 7 watt
18 watt 10,5 watt
23 watt 14 watt

<h2 “text-left” = “”> Kleurtemperatuur LED-lamp

De kleur van de LED-lamp is belangrijk voor een comfortabele verlichting. Verwar de kleur niet met rood, geel, blauw. Het is temperatuurkleur, welke schaduw van wit licht heeft uw voorkeur? Kleurtemperatuur is de kleurtint die karakteriseert hoe het witte licht eruit ziet. Elke schaduw past ideaal bij één sfeer, één kameromgeving. Kies de juiste kleur volgens uw voorkeur. We presenteren de korte vergelijking in de tabel, hopelijk helpt het u bij het kiezen van de juiste kleurtemperatuur van de lamp. Er zijn drie kleuren beschikbaar in de markt

 

LED-lamp kleurtemperatuur vergelijking

 

 • Mooi daglicht
 • Warm wit
 • Natuurlijk wit

 

LED lamp kleur Kenmerken
Mooi daglicht
 • Het beste om te lezen, goed voor het hele huis
 • Creëert een natuurlijk lichtgevoel
Warm wit
 • Het beste voor woonkamer, slaapkamer, familiebijeenkomsten
 • Creëert een gezellig en warm gevoel
 • Kleine oranje of gele kanteling
Natuurlijk wit
 • Het beste voor keukens en badkamers
 • Creëert een frisse en duidelijke visie
 • Minor Blue tilt

 

Hier is een andere tabel om de juiste LED-kleurtemperatuur te kiezen op basis van het kamertype of het kamertype waar u de LED-lamp wilt plaatsen.

 

Kamertype Voorgestelde LED-kleurtemperatuur
Woonkamer, slaapkamer, familiebijeenkomsten Warm wit
keukens en badkamers Natuurlijk wit
Lezen, goed voor het hele huis Mooi daglicht

Leave a Comment